herberg de zwaan

Ons verhaal

Inmiddels is de Zwaan al 16 jaar in handen van Agnes. Samen met haar team hopen we de gasten een leuke, lekkere en gezellige avond uit te bieden!

De herberg

Herberg de Zwaan heeft een rijke historie. Letterlijk, het waren de ‘gegoede luyden’ die de zaak een bezoek brachten. Boven waren de kamers met bedsteden, beneden keuken met fornuis, put en regenwaterbak. Deze is nog altijd voor de bar te bekijken.
Het pand, door Johannes Tjalling Swart in 1772 gebouwd, deed vroeger dienst voor de zitting van arts en notaris. Zij namen plaats in de Heerenkamer of zoals de Amelanders het noemen, de Heerskamer. Deze is nog in bijna originele staat terug te vinden in de gang naast de entree. Bijna, want in de tweede wereldoorlog werd de kamer door de Duitsers geconfisqueerd. De Heerskamer werd werkkamer van de commandant die archiefkasten veel praktischer achtte dan bedstedes.

In de volksmond werd het logement ‘De nieuwe Herberg’ genoemd. Het pand stond op de zelfde locatie als de voormalige herberg ‘De Rode Leeuw’.

Herberg De Zwaan

Wij hopen met ons diverse menu voor iedere gast wat lekkers op tafel te kunnen zetten. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van verse en lokale producten. Ook is er veel mogelijk wat betreft verschillende allergieën. Wij passen een gerecht graag aan zodat iedereen gezellig kan komen dineren.

Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

De Heerskamer

De kamer met de meeste historie in het pand is de Heerskamer. De gehele kamer is gebouwd in rococostijl.

Deze kamer werd vroeger gebruikt door de arts en notaris. Waar nu de boekenkasten zich bevinden waren vroeger bedstedes geplaatst. Tijdens de 2de wereldoorlog werd de Heerskamer de werkkamer van de commandant van het Duitse leger. Destijds werden de bedstedes veranderd naar archiefkasten.

Zelf de kamer bewonderen? Dat kan! U vindt de kamer naast de hoofdingang aan uw linkerzijde.